Beklimming van Peñon de Ifach 

 

Het stadje Calpe is bekend van de emblematische rots die van ver te zien is. Deze video biedt een mooie kennismaking met de geliefde bestemming aan de Costa Blanca.

‘Het kleine Gibraltar’, zo wordt de rots van Ifach wel eens genoemd - door Britten toch. Ze ligt in Calpe op een smalle landtong en lijkt als het ware uit de Middellandse Zee te rijzen. Die verbinding met het vasteland is ontstaan op natuurlijke wijze, door jaren van sediment en puin dat van de rots viel over een periode van duizenden jaren!

 

Calpe - Ifach

 

Zo klein lijkt deze rots misschien niet eenmaal je besloten hebt ze te beklimmen. Vooral als het warm weer is. Maar de inspanning loont, want de prachtige verzichten tijdens de wandeling zijn absoluut de moeite waard. Een van de beste uitzichten op de Costa Blanca zelfs! Ook voor wie geen fervente wandelaar is, kan dit een fijne uitdaging zijn. Hieronder volgen info en tips.

Het kleinste beschermde natuurgebied van Spanje

De imposante rots - een 332 meter hoge kalkstenen kanjer - is met zowat 50.000m2 wel degelijk het kleinste beschermde gebied in Spanje, en wordt beschouwd als een van de vele natuurlijke wondersvan het land. Van geurige rozemarijn tot tijm en wilde salie, plantenliefhebbers kunnen er echt hun hart ophalen. 

Ook vogelliefhebbers zullen genieten! Dankzij de geïsoleerde ligging aan zee bouwen veel vogels er hun nest op de rotsen of pauzeren ze hier op weg naar Afrika. Ongeveer 300 soorten dieren leven in het micro-klimaat van de Middellandse Zee. Aalscholvers drogen er bijvoorbeeld hun vleugels om dan weer bliksemsnel de zee in te duiken, recht naar een hap vis!

Van puur natuur tot bezoekersattractie

De rots van Calpe was lang geleden een strategisch bolwerk van zowel de Iberiërs als de Romeinen.Ook smokkelaars en piraten vonden er hun gading.

appartement huren Villajojosa

Nog een eeuw geleden behoorde de Ifach eigenlijk enkel dieren en planten toe. Het was misschien wel een romantische plek voor koppels, maar het was nog lang geen bezoekersattractie. Daar kwam in 1918 verandering in met het boren van een 50 meter lange tunnel, zodat het bezoek van de rots ook aan de gemakkelijke zijde kon geëxploiteerd worden. Sindsdien bezoeken honderden mensen dagelijks de Peñón de Ifach!

Tal van veelbetreden wandelpaden leiden nu de weg naar de top. Honderden, duizenden malen is de intrigerende Ifach al gefotografeerd, op allerlei leuke manieren! De rotsvaste magie blijft bezoekers betoveren.

De wandelroutes: ook voor beginners!

Er zijn verschillende routes met verschillende niveaus die leiden tot de Peñón. (Peñón betekent in het Spaans rots). De rode route is geschikt voor gewone wandelaars. Inspannende tochten voor professionele klimmers lopen vooral aan de zuidkant van de rots, waar het pad steiler en veeleisender wordt.

Je hoeft dus heus geen speciale klimvaardigheden te hebben: de rode route is redelijk gemakkelijk te lopen. Een behoorlijke conditie is voldoende. Ook de hond mag mee, op voorwaarde dat die aan de lijn blijft. Onderweg zijn er prachtige uitkijkpunten op de brede kustlijn en de zee, om jezelf mee te belonen tijdens de klim. Met zicht op de kaap San Antonio, dorpjes en steden!

 

Tunnel door de Ifach (Calpe), Costa Blanca

 

De hele wandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Neem niet te veel ballast mee. De tunnel is een wat spannende doorgang. Wees voorzichtig met kinderen. Wel bieden touwen er houvast langs de rotswanden, zoals je kunt zien in de foto hierboven. Reden hiervoor is dat de bodem nogal glad kan zijn. Ook na de tunnel kan het nog even spannen. Er zijn werkzaamheden gepland om trajectpunten als deze te verbeteren, momenteel aangegeven met waarschuwingsborden.

Tips voor een bezoek

De beste klim- en wandeltijd is in het voorjaar van maart tot mei, wanneer de weilanden en heuvels langs de Costa Blanca weer opbloeien na de winter. Dan zijn de contrasten het mooist: de rots, de bloemen, de geurende dennenbomen, het azuurblauwe van de Middellandse Zee en de witte huisjes van de populaire badplaats Calpe in de verte. 

Toch moet je voorzichtig zijn in het voorjaar. Omdat dan veel meeuwen hun nest bouwen, kunnen ze zich behoorlijk opwinden als hele hordes wandelaars hun kroost benaderen. Denk eraan dat je je hier in de natuur begeeft en wandel rustig en ontspannen. Probeer de dieren niet te storen. Kies ook voor de frisheid van de ochtend en vermijd de middaghitte. Dat geldt nog meer in de zomer! Vroege vogels kunnen trouwens volop genieten van de zonsopgang.

De zonsondergang is natuurlijk ook een aanrader. Wie graag klimt tot laat in de avond, kiest het best voor een wandeling in de zomer, wanneer het lang licht is of misschien zelfs bij volle maan. Let wel, de afdaling in het donker is gevaarlijk en kan moeizaam verlopen. Houd je handen vrij voor het klimmen en breng in elk geval een zaklamp mee.

Overdag zullen ook geoefende wandelaars een aangenaam tussenseizoen verkiezen boven de zomer, want de wandeling vereist een inspanning die in de warmte zwaarder aanvoelt. Een vers T-shirt meenemen is dan geen slecht idee...

Stevige wandelschoenen zijn een must, warm zomerweer of niet. Denk er ook aan dat er geen voorzieningen zijn. Breng zelf voldoende zonbescherming mee, water en voedsel of snacks, en indien nodig een windjack. In de tunnel kan het bijvoorbeeld frisjes zijn. 

Rondleidingen zijn ook beschikbaar; een gekwalificeerde en ervaren gids leidt dan de weg naar de top.

Wat is er bovenop de Ifach te zien?

Calpe uitzicht

Het uitzicht vanaf de top is zeker een foto waard! En zelfs als je niet tot aan de top raakt, zul je kunnen genieten van prachtige panorama's. De kleine Ifach landtong in Calpe is trouwens te zien op elke kaart, en zelfs uit het vliegtuig.

De Ifach scheidt twee populaire goudgele stranden, de Playa la Fossa en de Playa Cantal Roig.

Het uitzicht over de indrukwekkende kustlijn van de Costa Blanca is verbluffend mooi! Je kunt kilometers ver kijken, tot aan Moraira en op heldere dagen kun je vanaf de top van de Ifach zelfs Ibiza zien liggen, zowat 90 km ver in de zee.

Het stadje Calpe

Uitzicht op Calpe en de Ifach rots

 

Calpe is een populaire vakantiebestemming en een kleine charmante badplaats tussen Altea en Javea. Tot 60% van de inwoners zijn buitenlanders en wonen er het hele jaar door. Veel toeristen komen naar Calpe terug, omdat het ook comfortabel dicht bij de luchthaven van Alicante ligt. 

Calpe telt 25.000 inwoners en ligt op slechts 70 km ten noorden van Alicante en 130 km ten zuiden van Valencia. Rondom Calpe zijn er 14 prachtige stranden met schoon water, heerlijk beschut, vooral ten noorden van de rots.

In het voormalige vissersdorp zijn er nu vijf havens, met allerlei zeilboten en motorboten waarmee de eigenaren trots rondvaren en genieten langs de indrukwekkende kustlijn en de rotsen.

De omgeving van Calpe is een geweldige uitvalsbasis voor een vakantie aan de Costa Blanca en er zijn tal van mooie vakantiewoningen en appartementen te huurCalpe zelf biedt veel faciliteiten voor een geweldig verblijf, het hele jaar door!

In Calpe is het ook heerlijk kuieren. Er zijn mooie Spaanse kerkjes te zien en tal van winkels, bars en restaurantjes waar je heerlijke lokale gerechten kunt proeven. Verlies jezelf in de kleurrijke straatjes en meng je onder de lokale bevolking of andere bezoekers tijdens de warme zomermaanden. Het hele jaar door is dit een klein paradijs aan een grote rots!

 

Routebeschrijving, parkeren en klim naar de Ifach

Neem de snelweg N332 naar Calpe, tot de aanwijzing Parque Natural de Peñon verschijnt. De rots is natuurlijk ook gemakkelijk van ver te spotten. De wegwijzer leidt bezoekers meteen naar de parkeerplaats voor de Ifach, waar de route begint. Starten doe je op een hoogte van 50 m, en de klim kan tot 332 m!

 

 

© 2010 - 2024 CALAMORA appartementen verhuur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel