Bezoek aan Guadalest

 

bezoek GuadelestDe naam klinkt als een romantische bestemming uit een film over Mexico. In werkelijkheid is het een dorpje met nog geen tweehonderd inwoners dat op nog geen uur rijden van Moraira goed is voor maar liefst 2 miljoen bezoekers per jaar. De voornaamste reden van al dit bezoek is de unieke ligging van het oorspronkelijk dorp, dat als een soort van kraaiennest in de bergen ligt en slechts te bereiken is via een tunnel in de rotsen. Vanuit Guadalest wordt je daarna getrakteerd op een formidabel uitzicht op de bergen en het iets lager gelegen stuwmeer van Guadalest. Op dit stuwmeer, dat te bereiken is één afslag voor het dorp Guadalest, kun je een boottocht maken met de Barco Solar, een volledig op zonne-energie aangedreven boot. Deze boottocht duurt 50 minuten en is alle dagen met uitzondering van zaterdag te maken. De tocht start elk heel uur vanaf 11 uur 's morgens en de laatste tocht is om 18 uur (van oktober tot en met maart om 16 uur).
Meer informatie over deze milieuvriendelijke boottochten lees je op www.seacleaner.com/guadalest

Route

De route naar Guadalest alleen is al de moeite waard. Het eerste stuk kun je binnendoor doen via Calpe over de N-332, via de snelweg AP-7 (in zuidelijke richting) ben je echter sneller. Bij afrit 64 (Altea) ga er je af waarna je over de CV-755 richting Callosa d'En Sarria rijdt. In dit dorpje merk je al dat het anders is dan de kustplaatsen. Hier leven hoofdzakelijk boeren die vooral leven van de teelt van citrusvruchten. De kans is groot dat je op de rotonde die je passeert een boer op z'n trekker voorbij ziet komen. Vanuit Callosa d'En Sarria vervolg je je weg op de CV-755 en houd je de plaats Alcoy aan. De weg die steeds bochtiger wordt brengt je langs grote velden vol met citrusbomen die door middel van doeken beschermd worden tegen de felle zon en de uv-straling. De vele velden die met doeken bedekt zijn geven een imposant en apart beeld. Helaas heb ik geen veilige plek kunnen vinden om dit op de mooiste manier vast te leggen.

bezoek GuadelestNa een klein half uur rijden op de CV-755 zie je de torentjes van het kasteel van Guadalest ineens opduiken. Op dat moment moet je nog bijna tien minuten rijden, vooral doordat dit stuk vrij bochtig is en een aantal hoogteverschillen kent. Zodra je de plaats binnenrijdt zie je aan beide kanten van de weg parkeerterreinen. Hoewel het niet aangegeven staat, is dit betaald parkeren. Zodra je de auto weggezet hebt komt er iemand afrekenen. In 2014 was het tarief € 2,00.
Op drukke dagen kan het aan het einde van de ochtend erg druk zijn met geparkeerde auto's. Vanwege de warmte kun je in de zomermaanden sowieso beter wat vroeger in de ochtend komen. Rond 10 uur 's morgens gaat alles een beetje open en komt het dorp tot leven. Voor mooie foto's heb je dan helaas in zuidoostelijke richting al last van te felle tegenzon, het stuwmeer kun je dan wel goed vastleggen omdat die ten noorden van het dorp ligt.
Voor de mooiste foto's moet je aan het einde van de dag terugkeren als de avondzon een warme gloed over Guadalest en het dal gooit.

Het kasteel

Casa Orduña oftewel El Castell de Guadalest is in de 12e eeuw na Christus gebouwd door de Moren. Sommige gidsen melden dat het in de 11e eeuw gebouwd is, maar de officiële documentatie die je krijgt bij een bezoek heeft het toch echt over de "XVII Century". De resten van het oorspronkelijke kasteel kun je door middel van enkele trappen bezoeken, het later gebouwde Casa Orduña is intact en geheel toegankelijk voor bezoekers (tegen betaling). Het huis van de Orduña familie is in de 17e eeuw gebouwd en biedt een mooi inzicht in het leven van deze voor deze streek machtige familie. De foto's in de fotozaal tonen een aantal familieleden, een aantal slaapkamers is nog vrijwel helemaal intact en de bibliotheek toont een groot aantal oude boeken die in uitstekende staat zijn. De grootste attractie is het uitzicht dat je hebt op de omgeving en dan met name het stuwmeer van Guadalest.  

Het dorp

Behalve het eerder genoemde kasteel van Guadalest heeft Guadelest bezoekenhet dorp meer te bieden. Zo vind je hier meerdere musea (zelfs twee miniatuurmusea), een kerk, een prachtig stadhuis dat ligt aan een sfeervol plein, enkele terrasjes en helaas veel winkeltjes met toeristische artikelen die meer in de categorie meuk vallen dan dat het echt de moeite waard is. Geef de inwoners echter ongelijk om te proberen op die manier geld te verdienen aan de vele toeristen die hun dorp overspoelen om te genieten van al het moois. Ondanks de aanwezigheid van deze toeristische winkeltjes is de plaats nog steeds te mooi om niet te bezoeken.

Kijk hier voor de foto's van Guadelest    >>

© 2010 - 2024 CALAMORA appartementen verhuur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel