Via autoroute du soleil

De meeste toeristen rijden zo snel mogelijk naar Spanje en dat is jammer, want onderweg kom je heel wat interessante bezienswaardigheden tegen. En misschien kan je die dan combineren met een overnachting midden in de rit ? Wij gingen op zoek naar de leukste stops, de gezelligste chambres d'hôtes en de beste hotels langs verschillende wegen naar het Spanje. 

De Autoroute du Soleil is de naam van de drukke noord-zuidroute in Frankrijk die loopt van Parijs naar Marseille. De route die geheel uit autowegen bestaat kan in twee delen worden opgedeeld: het traject Parijs-Beaune-Lyon (A6) en het traject Lyon-Orange-Marseille (A7). Misschien wel de snelste weg, maar op 'zwarte zaterdagen' kan je er uren doorbrengen in de file.

Er bestaat ook een tak van de Autoroute du Soleil, die loopt via de E25 langs Luik, Bastenaken en Luxemburg naar de Franse grens.

Vanaf daar volg je de A31 via Metz naar Beaune (ten zuiden van Dijon). Hier sluit de A31 aan op de A6 vanuit Parijs.

De Mooiste stops tussen Luxemburg en Perpignan 

Roche du Solutré-Moraira_vakantieTerug naar de steentijd in Solutré 
Hoog boven de wijngaarden in de regio Mâconnais torent de Roche du Solutré uit. Aan de voet van die rots liggen vuurstenen en beenderen uit het stenen tijdperk, waardoor de plek archeologisch van groot belang is. En wanneer je hier toch stopt, kan je meteen enkele flessen heerlijke bourgognewijn inkopen en in de koffer steken, om na de vakantie nog heerlijk na te mijmeren.

 


Shoppen in het hippe Lyon Lyon-Moraira_vakantie
Wie via de Route du Soleil naar het zuiden rijdt, wordt in Lyon door donkere tunnels en langs een industrieterrein naast de Rhône geleid. Maar in feite is Lyon een interessante cultuurstad waarvan het historische centrum sinds 1998 door de Unesco wordt erkend als Werelderfgoed. Het hart van de stad wordt gevormd door het schiereiland tussen Rhône en Saône met brede verkeersvrije lanen en schitterende kaaien met renaissancehuizen. Je vindt er het Musée des Beaux Arts - na het Louvre het belangrijkste kunstmuseum van Frankrijk - maar ook de Grand Bazar de Lyon die nauwelijks moet onderdoen voor de warenhuizen van Parijs en Londen. Ga er eten in een typische 'bouchon', bistro's waar stevige maaltijden worden geserveerd, met veel lever, schapenpootjes, varkensvlees en worst. Zoals in het Café des Fédérations (rue du Major Martin), Le Bouchon des Carnivores (rue des Marronniers) en Le Garet (rue du Garet).

Meer info: www.lyon-france.com


Nougat in Montélimar-Moraira_vakantieNougat in Montélimar 
De hoofdstad van de nougat is een verplichte stop voor zoetebekken die naar het zuiden afzakken. Jaarlijks produceert Montélimar ongeveer 4.000 ton nougat. België behoort tot de grootste afnemers. Amandelen vormen de basis voor nougat, een pasta van opgeklopt eiwit, honing, suiker en vanille. Sinds het begin van de 20ste eeuw werden de ambachtelijke nougatmakerijen stilaan vervangen door industriële fabrieken, maar de smaak is gelukkig onveranderd gebleven.

Meer info: www.montelimar-tourisme.com

Logeren onderweg

Abbaye de la Ferté Abbaye de la Ferté-Moraira_vakantie
Van de oorspronkelijke Abbaye de la Ferté, niet ver van Chalons-sur-Saône, is amper een vijfde bewaard. Wat overblijft, is het majestueuze 18de-eeuwse paleis van de abt en enkele bijgebouwen die verspreid liggen in de grote landschapstuin in Engelse stijl. De huidige eigenaars, Jacques en Virginie Thénard, geven er rondleidingen en hebben drie chambres d'hôtes ingericht in het poortgebouw, de schaapskooi en de duiventil. Het ontbijt wordt geserveerd in de eetzaal van het paleis.

Tweepersoonskamer met ontbijt: 70-90 euro.

Abbaye de la Ferté, tel. 0033/385 44 17 96, www.abbayeferte.com


Hotel Beau Rivage-Moraira_vakantieHotel Beau Rivage
Dit gerenoveerde vissershuis in Condrieu, niet zo ver van de stad Vienne, is idyllisch gelegen tussen de wijnvelden. De familie Humann-Donet biedt verzorgde en prachtig ingerichte kamers aan waarvan een deel zicht heeft op de Rhône. Als je naar luxe in een rustige omgeving op zoek bent, is dit een aanrader.

Tweepersoonskamer vanaf 110 euro per nacht.

Hotel Beau Rivage, tel. 0033/474 56 82 82, www.hotel-beaurivage.com


Mas du Père Jean Mas du Père Jean-Moraira_vakantie
In Roche St Secret, tussen de lavendelvelden en de wijngaarden van de Drôme Provençale, niet zo ver van Montélimar, ligt dit 300 jaar oude huis. Een typisch provençaalse boerderij, die door eigenaars Dirk en Petra met veel aandacht voor authenticiteit verbouwd werd tot een stijlvolle, charmante maison d'hôtes. Een ruim zwembad, een bibliotheek, internet op aanvraag en table d'hôte zijn eveneens aanwezig.

Tweepersoonskamer met ontbijt: 110 euro.

Mas du Père Jean, tel. 0033/475 53 58 86, www.mas-du-pere-jean.com

De mooiste stops in Spanje

dali museum FigueresFigueres 
Het plaatsje Figueres heeft een enkele attractie: Salvador Dalí. In de jaren zestig en zeventig creëerde Dalí in zijn geboorteplaats het Teatre-Museu Dalí. Theater-museum is precies het goede woord om de installaties te beschrijven. Het museum huisvest een aanzienlijk deel van z'n levenswerk, vol met verrassingen en begoochelingen. Eigenlijk begint de collectie al buiten. Van de bizarre beelden bij de ingang tot de roze muur met daar bovenop de bekende eivormen. Het is tevens de laatste rustplaats van Dalí.


Barcelona Barcelona
Barcelona barst van de bezienswaardigheden op het gebied van kunst, cultuur en architectuur. Zo heeft Gaudi heeft Barcelona vele prachtige gebouwen geschonken, waaronder de bekende basiliek Sagrada Familia. De voetballiefhebber zit helemaal goed in deze Spaanse stad en kan naar het stadion van voetbalclub FC Barcelona, ook wel Barca genoemd. Dit moet je gezien hebben! Je kan het stadion bezoeken en een rondleiding krijgen of door het museum of fanshop lopen. Misschien speelt Barça wel thuis en kunt u een wedstrijd meepikken...

 


ValenciaValencia 
Trots zijn de Valencianen op hun volkse levensstijl! En terecht, hier geen massatoerisme, wél het echte Spanje. Prachtige stranden, een heerlijk Mediterraans klimaat, vele klokkentorens die overal de stad sieren, heerlijke restaurantjes, een schat aan musea en kunstgalerieën en een bruisend uitgaansleven! De perfecte combinatie voor een heerlijke stedentrip.

 


Overnachten

Als u een hotel zoekt om te overnachten, raden wij aan om via Booking.com te kijken wat er op dat moment aangeboden wordt. U kunt dan al een overnachting in een prima hotel vinden voor een paar tientjes.

booking.com Booking.com

© 2010 - 2024 CALAMORA appartementen verhuur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel